Vil du hjelpe de fattige? Få slutt på gratis høyere utdannelse!

Jeg er heldig. Jeg har foreldre som aldri bruker en krone på seg selv. De har spart hele livet sitt, og om de skal "flotte" seg litt så unner de seg en uke i Danmark. De har alltid oppfordret meg til å ta utdannelse, og det har jeg. Jeg har nytt godt av gratis videregående skole, gratis universitet, stipend osv. Men hvorfor er det egentlig gratis? Du tenker kanskje: det er for å gjøre det enklere for de som er fattig til å ta høyere utdannelse. Men stemmer dette?

SSB har gitt ut mange rapporter som viser at barn av fattige tar MYE sjeldnere høyere utdanning http://www.ssb.no/utdanning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/210120?_ts=14a1afdd738 Høyere utdanning er gratis i Norge, og man får til og med stipend! Men hvem betaler for dette? Jo, alle som betaler skatt betaler for dette. ALLE. Vaskedamen som jobber 12 timer om dagen, advokaten som sitter på kontoret, professoren som underviser. ALLE betaler for dette gjennom skatt av lønnen sin. Er det rettferdig? Dette vil si at de som er fattig, de som bruker høyere utdannelse MINST, betaler ekstra. De betaler jo for noe som de ikke bruker. Er det rett at staten skal kreve skatt av de som tjener minst som skal gå til gratis utdannelse for de som har mer velstående foreldre?

La markedet bestemme. La de som ønsker høyere utdannelse få betale for det selv, og la de som ikke bruker dette slippe. De fattige vil kunne spare enda mer, mens de mer velstående vil måtte betale mer. Er det rett at Staten skal KREVE at fattige betaler for å sende mer velstående på skole? La mennesker få et valg! 

Hva tenker du? 

5 kommentarer

verdensbesteeksmann

27.11.2016 kl.23:09

Helt enig! Bra innlegg!

Elise

28.11.2016 kl.02:51

Jeg håper virkelig dette er tull haha

Virkelighetensverden

28.11.2016 kl.07:43

Hvorfor skulle det være tull? Har jeg sagt noe som er feil?

Emilie

07.02.2017 kl.18:13

Hei,

1. De med høyere utdannelse vil på sikt betale mer skatt, og derfor "betale tilbake" det staten tidligere har investert i dem.

2. Barn tar etter sine foreldre, har foreldrene høyere utdannelse tar ofte barna det også. Samme gjelder barna til de som ikke har utdannelse, men flere og flere også fra disse familien tar nå utdannelse (bryter ut av den "onde" sirkelen)

3. Blir det kostbart å ta utdannelse vil den sosialekløften bli betrakting tydeligere.

4. Utdannelse og kunnskap er en vei ut av fattigdom, og blir den kun forbeholdt "eliten" mister Norge viktige ressurser.

5. Skole og utdanningsarenaer er viktig plattform for integrering av våre nye landsmenn!

JA TIL GRATIS SKOLEGANG FOR ALLE! (ikke bare for deg og meg)

Virkelighetensverden

07.02.2017 kl.20:43

1. Helt enig her! Men som jeg sa; de rike klarer seg selvsagt. Men hvorfor skal middelklassen/de som tjener minst betale for utdannelsen til de rike? Hvem tror du bruker universitetene og høyskolene? Tror du at det er folk som har bra økonomi fra før, eller tror du at det er folk som kommer fra fattige hjem?
2. Kan du vise meg tallene som sier at flere bryter det mønsteret nå enn før?
3. Det ER kostbart å ta utdannelse. Ingenting er gratis. Skolene blir betalt ved at alle må betale skatt hvert eneste år. De fattige, som ikke går så mye på skole, betaler altså for de rikes utdannelse. Er det rett? Istedet kan man si: du betaler mindre skatt. Du får selv velge om du vil bruke pengene på høyere utdannelse, eller om du vil bruke pengene på bolig/andre ting. La de få velge selv. Eller er det en grusom tanke?
4. Vi er helt enig. Utdannelse gir ofte mindre fattigdom. Men det er MANGE flere rike som tar utdanning enn fattige. Derfor blir det feil at de fattige skal betale skatt for noe de (i snitt) ikke bruker.
5. Har noen sagt noe annet? Det jeg sier er: i stedet for å tvinge ALLE til å betale for dette gjennom skatt; la de som ønsker å benytte seg av tjenesten betale hver for seg. Da får man også slutt på "sløsing" med offentlige midler. F. eks de som tar 1 år med psykologi "for å finne seg selv", eller som tar utdannelser som samfunnet ikke trenger.

Skriv en ny kommentar

hits