Bønder: godt betalt

Den norske bonden har vært i nyhetsbildet i det siste. Han mener han får lite betalt for varene sine. Gjør han egentlig det? Den norske bonden er beskyttet av staten gjennom toll, og i tillegg får de enormt med tilskudd. Visste du at bonden får f. eks 4,95 kr per liter melk fra staten (2014-tall)? Tall fra SSB viser også at gjennomsnittsbonden tjener 642 000 kr i året (https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/binfo/aar/2017-02-14) . Til sammenligning tjente en gjennomsnittlig industriarbeider 518 000 kr. 

Hvorfor skal vi betale bønder for å produsere dyr mat? Jeg er sikker på at om folket hadde fått velge mellom dyr norsk mat og billig utenlandsk mat så ville folk flest valgt den utenlandske. Dette er grunnen til at vi har så høy toll på varer. Er det rettferdig? Jeg kjenner ikke til andre yrker som er SÅ beskyttet mot konkurranse fra utlandet og som i tillegg får penger fra staten for å lage dyre varer! 

Kanskje noen ville valgt dyr norsk mat. Det er helt ok! Men la folk som ønsker billig utenlandsk mat få gjøre det samme valget! La det fire markedet avgjøre om det lønner seg å være bonde i Norge, eller om det heller lønner seg å skifte jobb. Folk flest vil få billigere mat, og den norske stat vil spare en haug med penger! Det norske folk støtter bønder med 20 000 000 000 (20 milliarder) kroner i året!! Tenk hva disse pengene kunne gått til i stedet! Det er et helt vanvittig sløseri! 

Ønsker du å støtte bonden? Da vil jeg gjerne høre dine argument!#bonde #bønder

Én kommentar

Maria Zähler

13.07.2017 kl.13:39

Helt enig med deg. Skammelig at bøndene holder norske forbrukere som gisler med dyr mat. Og hva er egentlig poenget med alt sammen?

Skriv en ny kommentar

hits