Bønder: godt betalt

Den norske bonden har vært i nyhetsbildet i det siste. Han mener han får lite betalt for varene sine. Gjør han egentlig det? Den norske bonden er beskyttet av staten gjennom toll, og i tillegg får de enormt med tilskudd. Visste du at bonden får f. eks 4,95 kr per liter melk fra staten (2014-tall)? Tall fra SSB viser også at gjennomsnittsbonden tjener 642 000 kr i året (https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/binfo/aar/2017-02-14) . Til sammenligning tjente en gjennomsnittlig industriarbeider 518 000 kr. 

Hvorfor skal vi betale bønder for å produsere dyr mat? Jeg er sikker på at om folket hadde fått velge mellom dyr norsk mat og billig utenlandsk mat så ville folk flest valgt den utenlandske. Dette er grunnen til at vi har så høy toll på varer. Er det rettferdig? Jeg kjenner ikke til andre yrker som er SÅ beskyttet mot konkurranse fra utlandet og som i tillegg får penger fra staten for å lage dyre varer! 

Kanskje noen ville valgt dyr norsk mat. Det er helt ok! Men la folk som ønsker billig utenlandsk mat få gjøre det samme valget! La det fire markedet avgjøre om det lønner seg å være bonde i Norge, eller om det heller lønner seg å skifte jobb. Folk flest vil få billigere mat, og den norske stat vil spare en haug med penger! Det norske folk støtter bønder med 20 000 000 000 (20 milliarder) kroner i året!! Tenk hva disse pengene kunne gått til i stedet! Det er et helt vanvittig sløseri! 

Ønsker du å støtte bonden? Da vil jeg gjerne høre dine argument!#bonde #bønder

6 kommentarer

Maria Zähler

13.07.2017 kl.13:39

Helt enig med deg. Skammelig at bøndene holder norske forbrukere som gisler med dyr mat. Og hva er egentlig poenget med alt sammen?

Nicky_6

18.08.2017 kl.22:08

Vel. Kan være enig i at bøndene har særfordeler som er tunge å svelge for oss andre. Blant annet dette med ekstra tilskudd ved uår/dårlige avlinger. Men dette har jeg ikke satt meg godt nok inn i. Argumentet vil jo være: Hvis en butikkeier selger dårlig et år eller to, går han konk. Eller må i alle fall ta tapet selv. En bonde får tilskudd.

Men så er jo motargumentene: Selvforsyning i tilfelle krisesituasjoner, god kontroll på innhold, kvalitet, hygiene, oppbevaring og helseeffekter. Noe bedre dyrevelferd. Satt på spissen: Kortreist mat er sunn mat fra "lykkelige" dyr. Og maten er lett å spore. Norge som land har valgt å vektlegge sistnevnte.

Virkelighetensverden

19.08.2017 kl.00:09

Jeg vil hevde at EU har like god kontroll på innhold, kvalitet, hygiene, oppbevaring og helseeffekter som Norge. Og kortreist mat er neppe mer sunn enn annen mat. Eneste reelle argumentet er selvforsyning. Men Norge er LANGT fra selvforsynt uansett. I følge Norgesgruppen har vi mat til å klare oss i 30 dager..... Så da kan vi vel heller si at bøndene får klare seg selv. Om folk faktisk vil ha kortreist mat så vil de klare seg fint. Om folk vil ha billig mat så vil de gå under.

Per Erik

30.09.2017 kl.19:26

Hører rykter om at Venezuela gjorde det stort nå som de har fulgt dine råd. Bare 800% inflasjon

Virkelighetensverden

01.10.2017 kl.16:56

Per Erik: ? På hvilken måte har Venezuela fulgt mine råd? Og hvordan har det ført til inflasjon? Gi gjerne en link og utdyp mer for jeg vil gjerne endre mening om det jeg tror er beviselig feil

Virkelighetensverden

01.10.2017 kl.17:03

Per Erik: Her er f.eks en artikkel som sier at det var statens subsidiering som førte til den enorme inflasjonen; http://e24.no/utenriks/venezuela/slik-endte-venezuela-i-dyp-krise/23700757
At den økonomiske krisen er en konsekvens av få bønder er latterlig :) Men du har kanskje noen bevis?

Skriv en ny kommentar

hits